SELEN W ŻYWNOŚCI

Lista produktów ze zmierzonym poziomem selenu

 

 

Grzyby

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Podgrzybek marynowany Premium
300g

2,6 µg/ 100g

26 µg

Borowik marynowany Premium
300g

98,5 µg  / 100g

985 µg

Pieczarka marynowana
720g

9,3 µg/ 100g

93 µg

Borowik suszony
50g

1800 µg  / 50g

35000 µg

Podgrzybek suszony
50g

30 µg/ 50g

600 µg

Pieczarka suszona
50 g

55,5 µg / 50g

1110 µg

 

Miód

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Miód lipowy
500g

0.8 μg/
1 łyżeczkę (ok.10g)

75 μg

Miód rzepakowy
500g

1,3 μg/
1 łyżeczkę (ok.10g)

129 μg

 

Słodycze

 

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Krówka mleczna250g

1,3 μg/ 10g

130 μg

 

Mięso

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Ligawa wołowa

3.9 μg/ 100g

39 μg

Mięso mielone z łopatki

15,0 μg/ 100g

150 μg

Wołowina z kością

4.0 μg/ 100g

40 μg

Schab z kością

10,4 μg/ 100g

104 μg

Polędwica wołowa

4.0 μg/ 100g

40 μg

Schab bez kości

10,4 μg/ 100g

104 μg

Wołowina z udźca

4.5 μg/ 100g

45 μg

Mięso z szynki

10,4 μg/ 100g

104 μg

Polędwica wieprzowa surowa

6.7 μg/ 100g

67 μg

Ćwiartki z kurcząt

9,8 μg/ 100g

98 μg

Filety z kurcząt

9,8 μg/ 100g

98 μg

Skrzydełka z kurcząt

9,8 μg/ 100g

98 μg

Kurczak cały

9,8 μg/ 100g

98 μg

 

Orzechy

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Orzech laskowy
250g

3.0 μg/ 50g

30 μg

Orzech brazylijski
500g

127 μg/ 100 g

1270 μg

Orzech nerkowca
250g

11,4 μg/ 50 g

227 μg

 

Nabiał

 

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Jajko (10 szt.)
– białko
– żółtko

7,5 μg/1 szt (ok.60 g)
2,2 μg/ 1 szt.
5,3 μg/ 1 szt.

123 μg
69 μg
267 μg

Ser Mlekdamer
250g (kostka)

2,8 μg / 1 plaster (ok.20 g)

138 μg

Ser Mlekdamer
150g (plastry)

2,8 μg / 1 plaster (ok.20 g)

138 μg

Ser Gouda
700g (kostka)

2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g)

133 μg

Ser Gouda
300g (plastry)

2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g)

133 μg

Ser Gouda
250 g (kostka)

2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g)

133 μg

Ser Gouda
150 g (plastry)

2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g)

133 μg

Ser Edamski
400g (kostka)

2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g)

131 μg

Ser Edamski
250g (kostka)

2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g)

131 μg

Ser Edamski
150g (plastry)

2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g)

131 μg

Ser Podlaski1
50g (plastry)

2,4 μg / 1 plaster (ok. 20 g)

122 μg

Ser topiony Gouda
130g (plastry)

2,35 μg / 1 plaster (ok.18 g)

130 μg

Ser topiony Gouda
krążek 140g

1,8 μg / 1 plaster (ok. 17,5 g)

101 μg

 

Napoje

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/l)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/l)

Herbata czarna
100g

0 μg/ 250 ml naparu

0 μg

Syrop malinowy „Słoneczne owoce”
430 ml

2.8 μg/ 25 ml (1/10 szklanki)

111 μg

Kawa ziarnista
500g

0.5 μg/ 250 ml naparu

2 μg

Syrop żurawinowy „Słoneczne owoce”
430 ml

2.4 μg/ 25 ml (1/10 szklanki)

96 μg

Kawa mielona
250g

0.5 μg/ 250 ml naparu

2 μg

Syrop malinowy „Premium”
435 ml

2.0 μg/ 25 ml (1/10 szklanki)

80 μg

Woda źródlana gazowana
1,5 l

0.3 μg/ 300 ml

1,5 μg

Syrop wiśniowy „Premium”
435 ml

1.8 μg/ 25 ml (1/10 szklanki)

73 μg

Woda źródlana niegazowana
1,5 l

0.3 μg/ 300 ml

1,5 μg

Świeży sok mandarynka
250 ml

9.0 μg/ 250 ml

36 μg

Świeży sok marchew
250 ml

3.8 μg/ 250 ml

15 μg

Świeży sok pomarańcza
250 ml

8.5 μg/ 250 ml

34 μg

Świeży sok marchew z selerem
250 ml

3.5 μg/ 250 ml

14 μg

 

Świeży sok jabłko
250 ml

3.0 μg/ 250 ml

12 μg

 

Mleko 2%
1 l

2.6 μg / 250 ml (1 szklanka)

10,5 μg

 

Mleko 3,2%
1 l

3.0 μg/ 250 ml (1 szklanka)

12 μg

 

Owoce i przetwory

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Czosnek marynowany
170g

2 μg/ 100g

20 μg

Gruszka kandyzowana
250g

10,1 μg/ 100g

101 μg

Borówka do mięs ekologiczna
300g

7,3 μg/ 100g

73 μg

Żurawina suszona
250g

10,4 μg/ 100g

104 μg

Żurawina do mięs ekologiczna
300g

13,0 μg/ 100g

130 μg

 

Przyprawy

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Musztarda łagodna
190g

0.3 μg/ 1 łyżeczkę
(ok.10 ml)

80 μg

Musztarda ostra
190g

0.3 μg/ 1 łyżeczkę
(ok.10 ml)

122 μg

Musztarda stołowa
190g

0.4 μg/ 1 łyżeczkę
(ok.10 ml)

126 μg

 

Tłuszcze

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

EkstraPomorski
na maśle 225g

0.1 μg/ 5g
(porcja do smarowania)

24 μg

Benevita
225g/

0,2 μg/ 5g
(porcja do smarowania)

30 μg

Margaryna Apetyczna
600g

0,2 μg/ 5g
(porcja do smarowania)

30 μg

Margaryna Marcysia
500g

0,6 μg/ 5g
(porcja do smarowania)

125 μg

Margaryna Palma
250g

5,5 μg/ 250g

22 μg

 

Wędliny

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Kiełbasa podlaska

8.1 μg/ 100 g

81 μg

Kiełbasa jarmarczna

17.8 μg/ 100 g

178 μg

Kiełbasa śląska

7.5 μg/ 100 g

75 μg

Salceson/

16.4 μg/ 100 g

164 μg

Polędwica drobiowa

6.0 μg/ 100 g

60 μg

Kiełbasa parówkowa

15.4 μg/ 100 g

154 μg

Polędwica wędzona/

9.5 μg/ 100 g

95 μg

Kabanos drobiowy

13,6 μg/ 100 g

136 μg

Kiełbasa krakowska sucha

9.4 μg/ 100 g

94 μg

Kiełbasa biała surowa

12.6 μg/ 100 g

126 μg

Filet z indyka wędzony

9.4 μg/ 100 g

94 μg

Kiełbasa polska

12.2 μg/ 100 g

122 μg

Kiełbasa żywiecka

9.2 μg/ 100 g

92 μg

Parówka

13,3 μg/ 100 g

133 μg

Szynka wiejska

8.4 μg/ 100 g

84 μg

Pasztet mięsny

2 μg/ 10 g

200 μg

Pasztetowa

2 μg/ 10 g

200 μg

 

Ziarna

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Produkt

Zawartość selenu (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Fasola biała drobna
500g

10,9 μg/ 100g

109 μg

Soczewica
(brązowa, czerwona, zielona i żółta) 500g

35 μg/ 100g

350 μg

Groch żółty łuskany
500g

10,6 μg/ 100g

106 μg

 

Zioła

 

Zalecane dla osób zamierzających obniżyć
poziom selenu

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/l)

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Korzeń cykorii podróżnika
100g

0 μg/ 250 ml naparu

0 μg

Korzeń cykorii podróżnika – posypka do sałatek
100g

0,5 μg/ 3g

180 μg

Ziele skrzypu
50g

0 μg/ 250 ml naparu

0 μg

Ziele skrzypu – posypka do sałatek
50g

0,5 μg/ 2g

132 μg

 

Produkty zbożowe

 

Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu

Produkt

Zawartość selenu w porcji (μg/porcję)

Zawartość selenu (μg/kg)

Makaron Lazuria
400g

8,6 μg/ 100 g

86 μg

Kasza gryczana
500g

10,0 μg/ 100 g

100 μg