Lista produktów ze zmierzonym poziomem selenu
Grzyby
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Podgrzybek marynowany Premium |
2,6 µg/ 100g |
26 µg |
Borowik marynowany Premium |
98,5 µg / 100g |
985 µg |
Pieczarka marynowana |
9,3 µg/ 100g |
93 µg |
Borowik suszony |
1800 µg / 50g |
35000 µg |
Podgrzybek suszony |
30 µg/ 50g |
600 µg |
Pieczarka suszona |
55,5 µg / 50g |
1110 µg |
Miód
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Miód lipowy |
0.8 μg/ |
75 μg |
Miód rzepakowy |
1,3 μg/ |
129 μg |
Słodycze
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Krówka mleczna250g |
1,3 μg/ 10g |
130 μg |
Mięso
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Ligawa wołowa |
3.9 μg/ 100g |
39 μg |
Mięso mielone z łopatki |
15,0 μg/ 100g |
150 μg |
Wołowina z kością |
4.0 μg/ 100g |
40 μg |
Schab z kością |
10,4 μg/ 100g |
104 μg |
Polędwica wołowa |
4.0 μg/ 100g |
40 μg |
Schab bez kości |
10,4 μg/ 100g |
104 μg |
Wołowina z udźca |
4.5 μg/ 100g |
45 μg |
Mięso z szynki |
10,4 μg/ 100g |
104 μg |
Polędwica wieprzowa surowa |
6.7 μg/ 100g |
67 μg |
Ćwiartki z kurcząt |
9,8 μg/ 100g |
98 μg |
|
|
|
Filety z kurcząt |
9,8 μg/ 100g |
98 μg |
|
|
|
Skrzydełka z kurcząt |
9,8 μg/ 100g |
98 μg |
|
|
|
Kurczak cały |
9,8 μg/ 100g |
98 μg |
Orzechy
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Orzech laskowy |
3.0 μg/ 50g |
30 μg |
Orzech brazylijski |
127 μg/ 100 g |
1270 μg |
|
|
|
Orzech nerkowca |
11,4 μg/ 50 g |
227 μg |
Nabiał
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Jajko (10 szt.) |
7,5 μg/1 szt (ok.60 g) |
123 μg |
Ser Mlekdamer |
2,8 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
138 μg |
Ser Mlekdamer |
2,8 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
138 μg |
Ser Gouda |
2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
133 μg |
Ser Gouda |
2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
133 μg |
Ser Gouda |
2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
133 μg |
Ser Gouda |
2,7 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
133 μg |
Ser Edamski |
2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
131 μg |
Ser Edamski |
2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
131 μg |
Ser Edamski |
2,6 μg / 1 plaster (ok.20 g) |
131 μg |
Ser Podlaski1 |
2,4 μg / 1 plaster (ok. 20 g) |
122 μg |
Ser topiony Gouda |
2,35 μg / 1 plaster (ok.18 g) |
130 μg |
Ser topiony Gouda |
1,8 μg / 1 plaster (ok. 17,5 g) |
101 μg |
Napoje
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/l) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/l) |
Herbata czarna |
0 μg/ 250 ml naparu |
0 μg |
Syrop malinowy „Słoneczne owoce” |
2.8 μg/ 25 ml (1/10 szklanki) |
111 μg |
Kawa ziarnista |
0.5 μg/ 250 ml naparu |
2 μg |
Syrop żurawinowy „Słoneczne owoce” |
2.4 μg/ 25 ml (1/10 szklanki) |
96 μg |
Kawa mielona |
0.5 μg/ 250 ml naparu |
2 μg |
Syrop malinowy „Premium” |
2.0 μg/ 25 ml (1/10 szklanki) |
80 μg
|
Woda źródlana gazowana |
0.3 μg/ 300 ml |
1,5 μg |
Syrop wiśniowy „Premium” |
1.8 μg/ 25 ml (1/10 szklanki) |
73 μg
|
Woda źródlana niegazowana |
0.3 μg/ 300 ml |
1,5 μg |
Świeży sok mandarynka |
9.0 μg/ 250 ml |
36 μg |
Świeży sok marchew |
3.8 μg/ 250 ml |
15 μg |
Świeży sok pomarańcza |
8.5 μg/ 250 ml |
34 μg |
Świeży sok marchew z selerem |
3.5 μg/ 250 ml |
14 μg |
|
|
|
Świeży sok jabłko |
3.0 μg/ 250 ml |
12 μg |
|
|
|
Mleko 2% |
2.6 μg / 250 ml (1 szklanka) |
10,5 μg |
|
|
|
Mleko 3,2% |
3.0 μg/ 250 ml (1 szklanka) |
12 μg |
|
|
|
Owoce i przetwory
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Czosnek marynowany |
2 μg/ 100g |
20 μg |
Gruszka kandyzowana |
10,1 μg/ 100g |
101 μg |
Borówka do mięs ekologiczna |
7,3 μg/ 100g |
73 μg |
Żurawina suszona |
10,4 μg/ 100g |
104 μg |
|
|
|
Żurawina do mięs ekologiczna |
13,0 μg/ 100g |
130 μg |
Przyprawy
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć poziom selenu |
||
Produkt |
Zawartość selenu (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Musztarda łagodna |
0.3 μg/ 1 łyżeczkę |
80 μg |
Musztarda ostra |
0.3 μg/ 1 łyżeczkę |
122 μg |
Musztarda stołowa |
0.4 μg/ 1 łyżeczkę |
126 μg |
Tłuszcze
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć poziom selenu |
||
Produkt |
Zawartość selenu (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
EkstraPomorski |
0.1 μg/ 5g |
24 μg |
Benevita |
0,2 μg/ 5g |
30 μg |
Margaryna Apetyczna |
0,2 μg/ 5g |
30 μg |
Margaryna Marcysia |
0,6 μg/ 5g |
125 μg |
Margaryna Palma |
5,5 μg/ 250g |
22 μg |
Wędliny
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Kiełbasa podlaska |
8.1 μg/ 100 g |
81 μg |
Kiełbasa jarmarczna |
17.8 μg/ 100 g |
178 μg |
Kiełbasa śląska |
7.5 μg/ 100 g |
75 μg |
Salceson/ |
16.4 μg/ 100 g |
164 μg |
Polędwica drobiowa |
6.0 μg/ 100 g |
60 μg |
Kiełbasa parówkowa |
15.4 μg/ 100 g |
154 μg |
Polędwica wędzona/ |
9.5 μg/ 100 g |
95 μg |
Kabanos drobiowy |
13,6 μg/ 100 g |
136 μg |
Kiełbasa krakowska sucha |
9.4 μg/ 100 g |
94 μg |
Kiełbasa biała surowa |
12.6 μg/ 100 g |
126 μg |
Filet z indyka wędzony |
9.4 μg/ 100 g |
94 μg |
Kiełbasa polska |
12.2 μg/ 100 g |
122 μg |
Kiełbasa żywiecka |
9.2 μg/ 100 g |
92 μg |
Parówka |
13,3 μg/ 100 g |
133 μg |
Szynka wiejska |
8.4 μg/ 100 g |
84 μg |
Pasztet mięsny |
2 μg/ 10 g |
200 μg |
|
|
|
Pasztetowa |
2 μg/ 10 g |
200 μg |
Ziarna
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt
|
Zawartość selenu (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Produkt
|
Zawartość selenu (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Fasola biała drobna |
10,9 μg/ 100g |
109 μg |
Soczewica |
35 μg/ 100g |
350 μg |
Groch żółty łuskany |
10,6 μg/ 100g |
106 μg |
|
|
|
Zioła
Zalecane dla osób zamierzających obniżyć |
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/l) |
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Korzeń cykorii podróżnika |
0 μg/ 250 ml naparu |
0 μg |
Korzeń cykorii podróżnika – posypka do sałatek |
0,5 μg/ 3g |
180 μg |
Ziele skrzypu |
0 μg/ 250 ml naparu |
0 μg |
Ziele skrzypu – posypka do sałatek |
0,5 μg/ 2g |
132 μg |
Produkty zbożowe
Zalecane dla osób zamierzających podwyższyć poziom selenu |
||
Produkt |
Zawartość selenu w porcji (μg/porcję) |
Zawartość selenu (μg/kg) |
Makaron Lazuria |
8,6 μg/ 100 g |
86 μg |
Kasza gryczana |
10,0 μg/ 100 g |
100 μg |